Światowy Dzień Czekolady.

Aktualności - Aktualności

Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości sprawia taką przyjemność.
Czy wiesz, że …

•    Czekolada roztapia się w temperaturze ciała człowieka - kostka włożona do ust powinna tam być tak długo jak wytrzyma, nie należy jej gryźć.
•    Historia czekolady liczy ok. 2,8 tys. lat, choć zaledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach.
•    Czekolada jest dziełem Olmeków - ludu mezoamerykańskiego, który wyginął, co najmniej, 400 lat przed Chrystusem.
•    Europejczycy zetknęli się z czekoladą w 1502 r. w czasie czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba.
•    Pierwsza tabliczka czekolady pojawiła się w 1849 r., a pierwsza bombonierka w 1867 r.
•    Zwierzęta nie lubią czekolady.

Źródło: http://www.rp.pl/artykul/999212.html?p=2

 


Z okazji  najsłodszego dnia w roku – Światowego Dnia Czekolady życzymy wszystkim dużo słodkości i przyjemności.
Zachęcamy do wypróbowania przepisów na czekoladowe wypieki autorstwa Zuzi Szelągowskiej i Mateusza Jóźwiaka.


Życzymy smacznego!



Opracowali : Kamila Winkowska,
Zuzia Szelągowska
i Mateusz Jóźwiak.




 

Babka Czekoladowa
składniki
-120 g gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka
-150 g masła
-150 g cukru
-3 jajka
-200 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
wykonanie
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Wlewamy czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę , proszek do pieczenia ,  i kakao. Dodać do masy i dokładnie wymieszać łyżką. Piec około 40 minut w 180 stopniach-do suchego patyczka.
polewa
-100 g gorzkiej czekolady
-jedna łyżka masła     

 
free poker