Aktualności -
Aktualności
|
Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości sprawia taką przyjemność. Czy wiesz, że …
• Czekolada roztapia się w temperaturze ciała człowieka - kostka włożona do ust powinna tam być tak długo jak wytrzyma, nie należy jej gryźć. • Historia czekolady liczy ok. 2,8 tys. lat, choć zaledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. • Czekolada jest dziełem Olmeków - ludu mezoamerykańskiego, który wyginął, co najmniej, 400 lat przed Chrystusem. • Europejczycy zetknęli się z czekoladą w 1502 r. w czasie czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba. • Pierwsza tabliczka czekolady pojawiła się w 1849 r., a pierwsza bombonierka w 1867 r. • Zwierzęta nie lubią czekolady.
Źródło: http://www.rp.pl/artykul/999212.html?p=2
Z okazji najsłodszego dnia w roku – Światowego Dnia Czekolady życzymy wszystkim dużo słodkości i przyjemności. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na czekoladowe wypieki autorstwa Zuzi Szelągowskiej i Mateusza Jóźwiaka.
Życzymy smacznego!
Opracowali : Kamila Winkowska, Zuzia Szelągowska i Mateusz Jóźwiak.
Babka Czekoladowa składniki -120 g gorzkiej czekolady -3 łyżki mleka -150 g masła -150 g cukru -3 jajka -200 g mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka kakao wykonanie Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Wlewamy czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę , proszek do pieczenia , i kakao. Dodać do masy i dokładnie wymieszać łyżką. Piec około 40 minut w 180 stopniach-do suchego patyczka. polewa -100 g gorzkiej czekolady -jedna łyżka masła
|