Jak się odżywiać Jednym z najważniejszych elementów warunkujących stan naszego zdrowia jest sposób odżywiania się. Organizm człowieka, zależnie od wieku, płci, rodzaju wykonywanej pracy, klimatu i pory roku, ma swoje indywidualne zapotrzebowanie dotyczące ilości i jakości spożywanego pokarmu. Codzienne porcje jedzenia należy urozmaicać, by pokrywać zapotrzebowanie organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do jego wzrostu i odnawiania. Posiłki należy jadać regularnie, o stałych porach. Powinny to być trzy posiłki podstawowe (śniadanie, obiad, kolacja) i dwa posiłki uzupełniające (drugie śniadanie, podwieczorek). Pokarmy, które należy spożywać codziennie Pokarmy, które trzeba spożywać każdego dnia, powinny być różnorodne, tak aby dostarczały organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Codziennie należy jeść produkty zbożowe: pieczywo, makaron lub kaszę. Zawierają one cukry (węglowodany), stanowiące źródło energii potrzebnej do utrzymania procesów życiowych. W codziennym jadłospisie muszą się znaleźć także warzywa i owoce – ich wartościowymi składnikami są witaminy. W naszym pożywieniu nie może brakować również białka – jest ono budulcem komórek organizmu – dlatego powinniśmy pić mleko i spożywać jego przetwory (na przykład ser, jogurt). Wśród zjadanych przez nas codziennie pokarmów powinno znajdować się mięso (dostarcza organizmowi białka, a poza tym zawarty w nim tłuszcz wpływa na przebieg czynności fizjologicznych organizmu) lub ryby (podobnie jak mięso dostarczają białka). Rzadziej należy sięgać po słodycze – zawierają one duże ilości cukrów. Warzywa i owoce Warzywa należy jeść dwa razy dziennie. Można je spożywać na surowo, w przetworach lub po ugotowaniu. Dostarczają organizmowi wielu witamin, soli mineralnych i energii niezbędnej do czynności życiowych. Owoce Owoce zawierają duże ilości witamin, bez których nasz organizm nie mógłby się obejść. Spożywajmy zatem owoce przynajmniej dwa razy dziennie. Pamiętajmy przy tym, że przed spożyciem trzeba je koniecznie umyć. Należy jeść także przetwory owocowe, na przykład dżemy czy konfitury. Skutki nieprawidłowego odżywiania Nieprawidłowe odżywianie się jest przyczyną powstawania niedowagi lub otyłości, może obniżać sprawność fizyczną i umysłową. Niedożywienie może wywołać różne choroby, na przykład krzywicę, próchnicę zębów czy ogólne osłabienie organizmu. Zbyt obfite posiłki, zwłaszcza zawierające duże ilości tłuszczu i białka, przyczyniają się do powstawania otyłości, która sprzyja rozwijaniu się takich chorób, jak cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie. Liczne choroby powstają wskutek niedostarczania organizmowi odpowiedniej ilości witamin, m.in. zahamowanie wzrostu i kurza ślepota.